فصول گرم سال مانند تابستان با افزایش دما و حرارت همراه است بههمین دلیل افراد برای خنک کردن و متعادل ساختن دمای محیط از کولر استفاده میکنند. کولرها انواع مختلف، گوناگون و با امکانات متفاوتی دارند. کولرهای اولیه آبی بودند و به وسیله پمپ آب کار میکردند؛ هر چند این کولرهای آبی هنوز هم کاربرد دارند؛ اما کولرهای گازی در بیشتر محلها جایگزین آنها شدهاند و دیگر مثل سابق محبوبت ندارند.
انواع گاز مبرّد در کولر گازی و اسپلیت : بطور کلی مبرّدهایی که در اسپلیت ها مورد استفاده قرار می گیرند به سه نوع تقسیم می شوند : گاز مبرّد فریون 22 (R22): از قدیمی ترین مبرّدهای منسوخ شده است. این مبرّد فرمولی شیمیایی داشته و برای لایه اوزون مخرب است. گاز مبرّد فریون 410 (R410): فرمولی گیاهی داشته و دوستدار محیط زیست بوده و دارای راندمان بالایی است. مبرّدهای R410 امروزه در کولرهای اینورتر دارای بیشترین کاربرد می باشند. گاز مبرّد فریون 407 (R407): این مبرّد نیز فرمولی گیاهی داشته و دوستدار محیط زیست است و راندمان بالایی نیز دارد، ولی از نظر کاربرد به گستردگی مبرّد R410 نیست.
کولر های گازی یا اسپلیت های اینورتر دار (inverter)، با توانایی راه اندازی آرام دور کمپرسور یا موتور کولرگازی و اسپلیت دارای کمترین مصرف برق و با گرید انرژی A می باشند. بدیهی است کولرهای گازی اسپلیت گرید B نسبت به گرید A دارای مصرف برق بیشتری بوده اما در هر حال از کولرهای گازی معمولی کم مصرف ترند. البته ناگفته نماند، تبلیغاتی که شرکت های وارد کننده کولرهای گازی اینورتر مبنی بر کاهش مصرف برق 60 درصدی در این کولرها دارند نه اثبات شده است و نه منطقی.
به طور مثال فرض کنید در ماه های تیر و مرداد که مثلا دمای هوای تهران حتی به 40 درجه هم می رسد، موتور یا کمپرسور کولر گازی شما برای تامین دمای هوای دلخواه و مطلوب 24 درجه تقریبا به صورت دائم در حال کار است. با این شرایط نمی توان گفت میزان کاهش مصرف برق، صرفا بدلیل تبدیل برق متناوب شهری به جریان برق DC و استارت آرام دور موتور کمپرسور کولر اینورتر در هر بار استارت موتور می تواند تا 60 درصد برسد.
از طرف دیگر با توجه به شدت جریان برق مصرفی (آمپر) در راه اندازی
کولرهای گازی اسپلیت 24000 (15 آمپر) به بالا و شوک الکتریکی حاصل از هر
بار استارت موتور، توصیه می شود برای ظرفیت های بالای کولر، اسپلیت و حتی
داکت اسپلیت حتما از انواع اینورتر دار استفاده نمائید.
به منظور کاهش موثر مصرف برق کولر گازی و اسپلیت، همیشه دمای آنرا روی 25 درجه سانتیگراد تنظیم نمائید. این عمل باعث خاموش شدن متناوب کمپرسور دستگاه و کاهش هزینه برق مصرفی شما می گردد. تنظیم دمای اسپلیت یا کولر گازی روی عدد 25 درجه ضمن تامین شرایط هوای مطلوب و مورد نظر شما، بعنوان موثرترین راهکار در کاهش مصرف و هزینه برق دستگاه در تمامی انواع کولر های گازی و اسپلیت ها مورد قبول کارشناسان قرار دارد.
نکته ای که در هنگام انتخاب و خرید کولرهای گازی باید مورد توجه قرار گیرد، ظرفیت کولرهای گازی است که بر حسب BTU عنوان می شود، مثلا کولر گازی اسپلیت 18000، دارای ظرفیت 18000 BTU است.
BTU (British Thermal Unit) واحد استاندارد اندازه گیری انرژی گرمایی در
تجهیزات تهویه مطبوع است و به مقدار گرمایی گفته می شود که می تواند دمای
یک پوند آب را در فشار یک اتمسفر به میزان یک درجه (از 60 درجه فارنهایت به
61 درجه قارنهایت) برساند.
انواع کولر گازی
کولر گازی با توجه به امکانات و درجه حرارتی که دارند. به طور کلی به دو دسته کولر گازی یک تکه پنجرهای یا پرتابل و کولر گازی دو تکه یا اسپلیت تقسیم میشود.
کولر گازی یک تکه یا پنچرهای
کولر گازی یک تکه یا پنجرهای از متداولترین کولرهای گازی است که در داخل پنجره نصب میشود. این نوع کولر گازی از کمپرسور با امکانات قدیمی تشکیل شده به همین دلیل کولر گازی یک تکه نسبت به دیگر کولرهای گازی برق بیشتری مصرف میکند.
در انواع کولر گازی و اسپلیت کلا˝ از سه نوع کمپرسور استفاده می شود : کمپرسورهای اسکرال (Scrall)، پیستونی (حاره ای)(Reciprocating) و روتاری (Rotary)؛
بطور کلی کمپرسورها قطعاتی هستند که با استفاده از فشرده کردن و کاهش حجم گاز مبرّد، باعث تبدیل گاز به مایع می شوند.
در کولرهای گازی کمپرسورها که در واقع موتور دستگاه هستند، نقش مهمی ایفا می کنند و از لحاظ ساختاری کاملا مشابه کمپرسور یخچال ها هستند.
در کولرهای اسپلیت امروزی، کمپرسور روتاری بیشترین کاربرد را دارد و نوع اسکرال با وجود عملکرد بهتر، خیلی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
درباره این سایت